Het verzekeren van een paard is niet verplicht, maar wel verstandig. Een paardenverzekering is één van de vele dierenverzekeringen. Zij, die een paard hebben, worden op een bepaald moment geconfronteerd met het onvermijdelijke. Je paard kan ziek worden of zelfs overlijden. Wat er ook op zo’n moment op je af komt, is altijd een aanslag op je spaargeld als hij of zij niet verzekerd is.

Daarom is het verstandig om een verzekering voor je paard af te sluiten. Er zijn voldoende paardenverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Je kunt een paard verzekeren voor de opnames in een kliniek of operaties of alleen voor het overlijden. Er zijn ook paardenverzekeringen die alle ziektekosten dekken.

De dekking en de verzekeringspremie

De premie die je maandelijks of jaarlijks moet betalen voor je paardenverzekering is altijd een bepaald percentage van de waarde van het paard. Daarom zullen de premies, als je meerdere paarden hebt, nooit voor alle paarden hetzelfde zijn. Ook zal de uitgekeerde schade voor het ene paard, waar je meer premie voor betaald, hoger zijn dan voor het paard met dezelfde blessure, maar met een lagere premie. Voor het vaststellen van de premie speelt, naast de waarde van het paard, de leeftijd een belangrijke rol. Hoe jonger de paarden zijn, hoe minder kans ze lopen op het krijgen van bepaalde aandoeningen. Wanneer je voor je paard de meest uitgebreide verzekering kiest dan zal de premie hoog zijn. De maatschappij loopt bij een dergelijke verzekering het meeste risico.

Het paard wel of niet verzekeren?

Voor de meeste eigenaren van paarden is het een geruststellende gedachte dat het paard verzekerd is. Mocht je paard wat overkomen dan kun je hem of haar gewoon laten helpen. Is het paard niet verzekerd dan zou je je zorgen kunnen maken over het kostenplaatje, maar met een goede verzekering is dat niet nodig. Wanneer je paard overlijdt dan zal de verzekeringsmaatschappij, hoe treurig dat ook is, de waarde van het paard of een deel ervan, uitbetalen. Dat is afhankelijk van de soort verzekering die je afgesloten hebt. Het verdriet blijft bij het overlijden van je paard groot, maar dan ben je wel in de gelegenheid om een nieuw paard te kopen.

Je weet dat je voor het verzekeren van een paard een behoorlijke premie moet betalen. Het kan lang goed gaan met je paard, maar je kunt er ook een hebben die bijvoorbeeld koliekgevoelig is. In zo’n geval is het goed dat het paard is verzekerd. Heb je echter een paard die nooit ziek is, dan kun je denken dat al de premies die je in de loop van de jaren hebt betaald voor niets is geweest. Om dat gevoel tegen te gaan kun je zelf een bedrag maandelijks sparen op een aparte rekening. Krijg je paard een bepaalde aandoening dan kun je daar de dierenarts van betalen.

Waar je ook voor kiest, het is altijd een persoonlijke keuze. Weeg voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar af. Wil je je paard verzekeren dan moet je je ook afvragen of je eventueel een WA-verzekering wil afsluiten. Ook een paard kan brokken maken als hij bijvoorbeeld losbreekt. Overweeg dus goed wat je allemaal wil verzekeren voor je paard en ga niet over een nacht ijs.